przed położeniem szpachli na blachę

Re: przed położeniem szpachli na blachę

Postautor: zygby » pt cze 06, 2014 8:22 am

Witam, podłączam się do tematu gdyż nie bardzo przekonuje mnie położenie szpachli bezpośrednio na blachę. Rok temu zrobiłem wszystko według technologi auto-fit, no i teraz niestety wyszła rdza w naprawianym miejscu (nie dużo, ale jednak, być może gdzieś popełniłem błąd). Czy zadziałałoby zastosowanie brunox epoxy na rdzę, następnie po wyschnięciu zeszlifowanie, podkład akrylowy, szpachla i dalej według waszych poradników?
zygby
Amator

Postautor: maciozw » pt cze 06, 2014 9:58 am

No jak widać na filmie u mnie po prawie 3 latach nic się nie dzieje. Sądzę, że zależy to od bardzo dokładnego usunięcia rdzy, odtłuszczania, i podkładowania. Trudno teraz powiedzieć co u Ciebie zawiodło. Brunox można jak najbardziej. Ale robiliśmy próby i rdza się jednak przebiła. I co ciekawe nie było szpachlowania. Naprawialiśmy poniemiecki rower. Zardzewiały był totalnie z głębokimi wżerami to fakt. Teraz gdzieniegdzie wylazło cholerstwo. Zatem wygląda na to, że kluczowe znaczenie ma całkowite usunięcie rdzy, bo nawet podkłady reaktywne mogą zawieść.
Masz jakieś zdjęcia sprzed naprawy?
maciozw
Administrator

Postautor: zygby » pt cze 06, 2014 10:10 am

Niestety zdjęć przed naprawą nie mam, był lekki nalot rdzy, zeszlifowałem i dalej według instrukcji. Być może nie usunąłem rdzy w 100%, pod koniec miesiąca spróbuje z brunoxem i dam znać jak wyjdzie.
zygby
Amator

Postautor: maciozw » pt cze 06, 2014 10:43 am

Usunięcie rdzy determinuje wszystko. Niby Brunox załatwia temat, ale jak pisałem nie zawsze. Rdza to najgorsze cholerstwo w tych naprawach, dlatego jeśli można, trzeba się na tym etapie maksymalnie przyłożyć. Jeśli jednak rdza jest powierzchowna powinno się udać naprawić na dłuższy czas.
maciozw
Administrator

Postautor: zygby » pt cze 06, 2014 6:32 pm

Rdze usunę papierem maksymalnie jak się będzie dało. Na głębsze wżery, gdzie nie uda mi się usunąć całkowicie pójdzie brunox. Jeszcze takie pytanko, jak się trzyma naprawiane miejsce z tego filmu: http://www.youtube.com/watch?v=hrNQCqHE ... e8-z7_NbaQ ? Wydaje mi się, że tu po zeszlifowaniu też zostało trochę wżerów (czarne plamki).
zygby
Amator

Postautor: zygby » czw cze 19, 2014 5:20 pm

Już po naprawie, zobaczymy ile tym razem będzie trzymało. Tutaj taka mała rada dla chętnych zabawy w lakiernika- jak macie sporo rdzy to polecam szczotkę ścierną na wiertarkę do wstępnego oczyszczenia z rdzy. Zwykłymi papierami trwa to wieki. Potem lecimy już zgodnie z technologią auto-fit. Zrezygnowałem jednak z brunoxa, najwyżej następnym razem przetestuje.

Tak wyszło po lakierowaniu(niestety nie mam zdjęcia sprzed, lakierowana część elementu około 20x20 cm):
Obrazek

PS1: Brawa dla auto fit za idealny dobór koloru.
PS2: Nie bierzcie ze mnie przykładu jeśli chodzi o oklejanie taśmą lakierniczą ;) .
zygby
Amator

Postautor: human » czw paź 02, 2014 7:25 pm

Witam!
Zamierzam naprawić moje auto metodą Auto-Fit. Również nie przekonuje mnie nakładanie szpachli na gołą blachę. Czy można wobec tego pod szpachlę użyć preparatu 'ŚRODEK OCHRONNY KAROSERII' ?
Do czego w ogóle służy ten preparat, bo na opakowaniu jest napisane, że pod lakier a nie ma go w poradniku?

Druga sprawa to taka czy szpachla ZINK będzie dobra?
human
Amator

Postautor: maciozw » ndz paź 05, 2014 2:39 pm

Mam wrażenie że odpowiadałem na to pytanie, ale nie widzę tekstu więc jeszcze raz. Baranek czyli środek do ochrony karoserii to zupełnie co innego i służy do zabezpieczania głównie od mechanicznych uszkodzeń taka guma o strukturze podobnej do wełny stąd nazwa branżowa "baranek". Zatem nie w tym wypadku. To głównie na podwozia i nadproża które można lakierować w kolor karoserii. Zink - bardzo dobry wybór, ale max 3mm jedna warstwa.
maciozw
Administrator

Postautor: maciozw » ndz paź 05, 2014 2:41 pm

zygby pisze:Już po naprawie, zobaczymy ile tym razem będzie trzymało. Tutaj taka mała rada dla chętnych zabawy w lakiernika- jak macie sporo rdzy to polecam szczotkę ścierną na wiertarkę do wstępnego oczyszczenia z rdzy. Zwykłymi papierami trwa to wieki. Potem lecimy już zgodnie z technologią auto-fit. Zrezygnowałem jednak z brunoxa, najwyżej następnym razem przetestuje.

Tak wyszło po lakierowaniu(niestety nie mam zdjęcia sprzed, lakierowana część elementu około 20x20 cm):
Obrazek

PS1: Brawa dla auto fit za idealny dobór koloru.
PS2: Nie bierzcie ze mnie przykładu jeśli chodzi o oklejanie taśmą lakierniczą ;) .

Co do usuwania rdzy polecam Stripa na wiertarkę lub Power Stripa na kątówkę. Nic lepszego nie wymyśliło nawet NASA :)
maciozw
Administrator

Poprzednia

Wróć do Naprawa elementów z blachy stalowej