Pytanie odnośnie koloru.

Pytanie odnośnie koloru.

Postautor: dzamaj0 » śr cze 11, 2014 9:20 pm

Mam takie małe pytanko:
Jest możliwość zamówienie u was koloru odbiegającego o jeden odcień (jaśniejszego) od oryginalnego koloru????
A pytam dlatego że:
Pare miesięcy temu malowałem zderzak a że moje auto jest z 2003 roku i kolor jest już trochę odbiegający o nowego oryginału zderzak wyszedł troszeczkę ciemniejszy. Niby ten odcień nie żuca się w oczy dla kogoś kto nie wie że zderzak jest malowany, ale jak się bliżej przyjrzeć widać że jednak jest trochę ciemniejszy.
Mam jeszcze dwa małe miejsca do naprawy i zastanawiał się czy może nie było by lepiej jak bym pomalował o jeden odcień jaśniejszym kolorem.
dzamaj0
Amator

Re: Pytanie odnośnie koloru.

Postautor: maciozw » czw cze 12, 2014 11:09 am

Można zamówić dowolny kolor tylko trzeba podać wariant. Na stronie http://colorexplorer.rmpaint.com/index.php są podane wszystkie warianty danego koloru. Dla amatora raczej trudna sprawa określić który jest jaśniejszy i jak jaśniejszy, bo może być jaśniejszy na wiele sposobów :) Większość uważa, że wszystkie kolory rozjaśnia się dodając białego, a to nie prawda.
Po drugie sama aplikacja ma wpływ na kolor, no nie zrobisz z zielonego niebieskiego, ale różne odcienie z tego samego pojemnika to standard. Dlatego stosuje się cieniowanie.
maciozw
Administrator

Postautor: dzamaj0 » czw cze 12, 2014 2:40 pm

Faktycznie ciężka sprawa. Wieczorkiem wkleję zdjęcia i podam wszystkie informacje może będziecie w stanie mi pomóc.
dzamaj0
Amator

Postautor: maciozw » czw cze 12, 2014 8:02 pm

Jeśli różnice nie są duże cieniowanie powinno załatwić temat.
maciozw
Administrator

Wróć do Baza koloryzująca